Dansul oriental – apanajul feminitatii

Dansul oriental este cea mai straveche forma de dans, practicata initial exclusiv de catre femei pentru femei. Dansul oriental este o sarbatoare a vietii, a pasiunii si a misterului feminin, deci un dans cu miscari naturale pentru trupul femeii. In antichitate, femeile din Orient o adorau pe Zeita Mama (in functie de cultura: Ishtar, Isis, Shakti etc.) cea care se manifesta in fiecare dintre ele si le inzestra cu puterea de a da viata: orice finta umana se naste din pantecul femeii si se duce la finalul vietii in pantecul pamantului. Pantecul femeii era considerat lacas al lumii interioare si al vietii, iar ombilicul o proiectie a centrului Universului. Formele voluptoase erau ca o reflexie a vitalitatii si implicit a fortei feminine ce se trezea prin intermediul dansului ritualic – o activitate fundamentala in cadrul culturii matriarhale, in care muzica si incantatiile reprezentau ritmurile Creatiei / Vietii. Dansul s-a transmis din generatie in generatie si cu timpul femeile au inceput sa danseze la fiecare ocazie cu care se intalneau, cu atat mai mult cu cat religia le impunea sa stea in camere separate de barbati (aceasta traditie se mai pastreaza si astazi, in anumite regiuni din lumea araba).
Dans oriental versus dans din buric
Expresia „dans din buric” este traducerea din engleza a numelui (foarte popular) „belly dance” care, la randul sau, este traducerea expresiei franceze la „danse du ventre”, data de armata lui Napoleon, care a descoperit dansul oriental dupa campania de cucerire a Egiptului din 1798. Dansatoarele egiptene i-au socat pe soldatii francezi care au considerat costumele si miscarile lor languroase drept un afront sexual. Soldatii, exponenti ai unei societati franceze puritane in care biserica epocii desconsidera dansul, au facut o interpretare (partial) eronata alimentata desigur si de fanteziile lor si au vazut in dansatoare niste prostituate, iar dansul lor l-au numit „la danse du ventre”. Consacrarea expresiei a avut loc ulterior, la Targul International din Chicago din 1893, cu ocazia expozitiei „The Streets of Cairo”. „Belly dance” a fost un nume-carlig suficient de scandalos incat sa atraga privirile vizitatorilor catre dansatoarele din Orientul Mijlociu prezente la expozitie.
In functie de zona geografica sau de imaginatia oamenilor, dansul oriental a primit mai multe denumiri, astfel: Raqs al Sharqi sau Raks Sharki (denumirea clasica din Egipt), raks baladi („dansul oriental folcloric”, Egipt), raks farruh („dansul fericirii”, Liban), oryantal dansi („dans oriental”, Turcia), danse du ventre („dansul din abdomen”, Franta), belly dance („dansul din abdomen”, SUA – respectiv, ca nume derivate: oriental dance, arabic / arabian dance, middle eastern dance, mideastern oriental, egyptian oriental, raqs arabi)… si desigur „dans din buric” (in Romania, ca o traducere inexacta a expresiei „belly dance”).
Tehnica dansului oriental
Arta dansului oriental este apanajul feminitatii, iar fiecare figura de dans are darul de a pune in valoare corpul si sufletul femeii. Miscarile de dans se realizeaza preponderent si provin mai degraba din abdomen si mai putin prin intermediul picioarelor, in timp ce pozitiile si miscarile specifice bratelor confera expresivitate si solemnitate. Tehnica esentiala consta in izolarea diferitelor parti ale corpului si miscarea lor in mod independent fie simultan, fie succesiv. Miscarile de baza sunt: shimmy (miscari foarte rapide – „tremurici”), ondulatii (de exemplu semnul infinitului, acel opt culcat, realizat cu soldurile), rotiri, valuri, piruete, ridicari sau coborari de solduri, pasi specifici („pasul camilei”) si transferuri de greutate de pe un picior pe celalalt („giuvaierul”).
Muzica este de origine orientala din tari ca Egipt, Turcia, Liban sau Tunisia. Figurile individuale de dans se intalnesc pentru a forma un flux continuu pe calea melodiei, insa o importanta deosebita se acorda accentelor care trebuie punctate prin miscari corespunzatoare. In mod traditional, dansatoarele sunt desculte, pentru a mentine legatura lor cu energiile pamantului. Cel mai adesea, dansatoarele folosesc accesorii diverse ca: voaluri, zills-uri (sau „sagat” in araba), bastonul, sabia, esarfe, lumanari, tavi (cu lumanari), candelabru (pus pe cap) sau chiar un sarpe, fiecare cu o simbolistica aparte.
Care sunt efectele acestui tip de dans?
Dansul oriental este o practica holistica, in sensul ca uneste mintea, corpul si spiritul – are un efect calmant asupra mintii, determina o stare fizica excelenta si in acelasi timp ne poate ridica nivelul de constinta. In general, femeile care vin la cursurile de dans oriental sunt atrase de senzualitatea acestui dans, dar si de promisiunea unui abdomen ferm si plat. In timp, ele descopera si alte efecte, cum sunt: imbunatairea sistemului cardio-vascular; prevenirea osteoporozei; imbunatatirea conditiei fizice si tonifierea muschilor; cresterea prizei de constinta asupra propriului corp si marirea puterii de coordonare a miscarilor; cresterea energiei vitale; reducerea stresului; arderea caloriilor; armonizarea trupului; depasirea inhibitiilor si a timiditatii; descoperirea si exprimarea feminitatii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *