TOP 10 copii supradotati care au uluit lumea

Copiii-minune i-au impresionat intodeauna pe adulti, devenind adesea obiectul admiratiei perplexe a celor din jur.. Fascinatia oamenilor fata de mici genii – precum Wolfgang Amadeus Mozart in muzica ori Shirley Temple in actorie – continua sa inspire, si in zilele noastre liste, topuri si clasamente ale copiilor supradotati. Iata o enumerare recenta alcatuita de Oddee.com, cuprinzand persoane nascute in secolul XX si XXI si care au dovedit, de foarte timpuriu, aptitudini intelectuale uimitoare.
10. Elaina Smith: realizeaza o emisiune de radio si da sfaturi pentru viata, la 7 ani


O femeie care fusese parasita de partenerul ei a sunat la un post de radio britanic, cerand un sfat: cum sa depaseasca starea de nefericire in care se gasea? Elaina Smith a sunat si ea, la randul ei, pentru a-i raspunde ascultatoarei: a sfatuit-o sa mearga la bowling cu prietenii si sa bea o cana cu lapte cald. Postul de radio i-a oferit, la scurt timp, o slujba, astfel incat acum Elaina, care are doar 7 ani, da sfaturi de viata – pline de atata bun-simt, incat ai zice ca are o gramada de experienta – adultilor necajiti de fel si fel de probleme in viata de toate zilele. O ascultatoare a intrebat cum sa faca sa aiba si ea un iubit, iar Elaina a sfatuit-o sa dea din fund pe ringul de dans (chiar asa!) si sa se uite la High School Musical. Iar alteia, care intreba cum sa faca sa-si recapete partenerul, micuta Sibila i-a raspuns: “Nu merita osteneala. Viata e prea scurta ca sa te superi din pricina unui baiat.” Copiii din ziua de azi…

9. Willie Mosconi: jucator profesionist de biliard la 6 ani


Tatal lui William Joseph Mosconi avea la Philadelphia, SUA, in primii ani ai secolului XX, un salon de biliard, unde baietelul nu avea voie sa intre. Dar, fascinat de joc, Willie s-a apucat sa exerseze cu o coada de matura in chip de tac si cu cartofi in loc de bile. Era, fara indoiala, foarte dotat pentru biliard; cand tatal sau si-a dat seama ca are un copil-minune, a inceput sa organizeze meciuri intre Willie si diversi jucatori americani faimosi, iar micutul, urcat pe o lada ca sa ajunga la masa, si-a invins multi dintre adversari.

In 1919, a fost organizat un meci intre baietelul de 6 ani si campinul mondial al vremii, Ralph Greenleaf. Desi meciul a fost castigat de Greenleaf, Willie a jucat atat de bine, incat evenimentul i-a adus celebritatea si l-a lansat in lumea profesionistilor. In 1924, cand avea doar 11 ani, era campion la categoria juniori, iar intre 1941 si 1957, a castigat de 15 ori titlul de campion mondial. Este inventatorul a numeroase lovituri spectaculoase si a contribuit enorm la popularizarea jocului de biliard.

8. Fabiano Luigi Caruana: copil-minune al sahului


Un copil cu inzestrari extraordinare pentru jocul de sah, Fabiano Luigi Caruana, nascut in 1992, a dobandit, in 2007, titlul de Mare Maestru al acestui sport al mintii. Avea 14 ani, 11 luni si 20 zile si devenea, astfel, cel mai tanar Mare Maestru sahist. In clasamenetul publicat luna acesta de Federatia Internationala de Sah, Fabiano Luigi Caruana are un coeficient Elo (un scor calculat dupa metoda Elo, sistem specific utilizat de federatiile sahiste pentru elaborarea clasamentelor) de 2649, fiind cel mai bun jucator la categoria de varsta sub 18 ani. (Pentru comparatie: campionul mondial Gari Kasparov este detinatorul celui mai mare coeficient Elo atins vreodata de un sahist: 2851)

7. Michael Kevin Kearney: absolvent de colegiu la 10 ani


Nascut in 1984, Michael Kevin Kearney a rostit, zice-se, primele cuvinte la 4 luni, iar la 6 luni i-ar fi spus doctorului pediatru “Am o infectie la urechea stanga”. Chiar daca astea or fi niste povesti nitel inflorite de catre specialistii in marketing sau de jurnalisti, faptul ca Michael Kevin Kearney a fost totusi un copil supradotat e dovedit de fapte verificabile: la 4 ani, a obtinut un scor maxim la testul pentru admiterea la cursurile de matematica pentru copii supradotati ale Universitatii Johns Hopkins din SUA; a terminat liceul la 6 ani si studiile universitare la 10, detinand recordul de cel mai tanar absolvent de studii superioare. In 2008, la varsta de 24 de ani, a devenit faimos castigand marele premiu de 1 milion de dolari la un joc-concurs de cultura generala, numit Gold Rush.

6. Saul Aaron Kripke: liceanul care a fost invitat sa predea la Harvard


Nascut in SUA, in 1940, fiu al unui rabin, Saul Aaron Kripke a inceput sa studieze, in clasa a patra, algebra, iar pana la sfarsitul cursurilor gimnaziale stapanea deja geometria si calculul avansat si s-a apucat de filosofie. Era inca adolescent, cand a publicat cateva lucrari in domeniul logicii modale, care reprezentau o revolutie in acest domeniu. In urma publicarii acestor studii, a primit de la Universitatea Harvard o scrisoare cuprinzand o oferta pentru o slujba in cadrul prestigioasei institutii. A refuzat oferta, explicand conducerii universitatii ca mama lui e de parere ca ar trebui sa termine mai intai liceul. Dupa ce l-a absolvit, s-a inscris, in cele din urma, la Harvard. Este laureat al Premiului Schock, echivalentul, in filosofie, al Premiului Nobel si este considerat cel mai mare filosof in viata.

5. Aelita Andre: pictorita in varsta de 2 ani, ale carei lucrari au fost expuse intr-o galerie de arta


Povestea ei e deja celebra in Australia: un fotograf i-a aratat picturile realizate de Aelita (care avea mai putin de doi ani) directorului unei mari galerii de arta din Melbourne si l-a intrebat pe acesta daca ar dori s-o reprezinte pe artista. Directorul, Mark Jamieson (care nu stia nimic despre varsta autoarei lucrarilor) a fost incantat de picturile abstracte pe care le vazuse si a acceptat sa le expuna in galeria sa, in cadrul unei expozitii de grup. Imagini ale picturilor Aelitei au aparut pe materialele promotionale ale expozitiei, care au fost raspandite pretutindeni, dupa care Mark Jamieson a aflat, in fine cine era artista ale carei lucrari ii placusera atat de mult: o fetita in varsta de doi ani. Desi socat si ingrijorat, a decis, curajos, sa organizeze totusi expozitia. Si asa a ajuns Aelita Andre sa-si prezinte lucrarile intr-o expozitie si sa devina faimoasa ca pictorita.


4. Cleopatra Stratan: la 3 ani, castiga 1.000 euro pentru un cantec


Realizatorii acestui Top 10 au inclus-o pe mititica interpreta a lui “Ghita” (nascuta in 2002) pe lista lor gratie performantelor sale in domeniul industriei spectacolelor muzicale. E cel mai tanar artist (desi tanar e prea putin zis) care: a dobandit un adevarat succes comercial ( in 2006, cu albumul “La varsta de trei ani”); a cantat live timp de doua ore, in fata unui public numeros; a primit un premiu MTV; si-a vazut unul dintre cantece ajungand pe locul intai in clasamentul unei tari (faimosul “Ghita”, #1 hit in Romanian Singles Chart). Si e considerata cea mai bine platita cantareata tanara.

3. Akrit Jaswal: cel mai tanar chirurg al lumii


Lumea a aflat despre acest tanar indian in anul 2000, cand Akrit Jaswal, pe atunci in varsta de 7 ani, a efectuat o complicata procedura chirurgicala: a refacut mana unei fetite indiene care suferise arsuri grave, in urma carora degetele unei maini ramasesera lipite intre ele. Akrit Jaswal, care nu avea nici un fel de pregatire in chirurgie, a reusit sa separe degetele fetitei si sa redea mobilitatea mainii. Akrit Jaswal si–a pus inteligenta lui uimitoare (coeficientul sau de inteligenta este 146) in slujba medicinei, fiind in prezent student la Colegiul Chandigarh si cel mai tanar student admis vreodata la o universitate indiana.

2. Gregory Smith: nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace la varsta de 12 ani


S-a nascut in 1990, in SUA. La doi ani stia deja sa citeasca, iar la 10 ani, a fost admis la universitate. Dar Gregory nu se multumeste sa acumuleze cunostinte, ci calatoreste prin lume, militand pentru pace si pentru drepturile copiilor. A infiintat International Youth Advocates, o organizatie care promoveaza cauza pacii si cooperarea intre tinerii din intreaga lume. Pentru activitatea sa, a fost de 4 ori nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace.

1. Kim Ung-Yong: cel mai inteligent om din lume

Kim Ung-Yong s-a nascut in 1962 si si-a dovedit repede inzestrarile neobisnuite. Dotat pentru matematica si fizica si, totodata, cu aptitudini extraordinare pentru invatarea limbilor straine, la 4 ani era deja in stare sa citeasca in coreana, japoneza, engleza si germana, iar la 5 ani, rezolva probleme complicate de matematica, folosind calculul diferential si integralele. A invatat apoi si spaniola, vietnameza, tagalog (o limba vorbita in Filipine). De la 4 pana la 6 ani, a audiat, cu permisiune speciala, cursurile facultatii de fizica a Universitatii din Hanyang.

La 7 ani, a fost chemat de NASA in SUA, unde a studiat in continuare fizica, lucrand intr-un laborator de cercetari al NASA si obtinandu-si prima diploma de doctorat la 15 ani. Guinness Book of World records l-a desemnat pe Kim Ung-Yong “cel mai inteligent om de pe planeta”, coeficientul sau de inteligenta fiind estimat la 210. Ulterior, tanarul geniu s-a intors in Coreea si s-a reprofilat, renuntand la cercetarile de fizica si obtinand un al doilea doctorat, in inginerie civila.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *